• Poul Ruders
  • Chaconne (1996)

  • Edition Wilhelm Hansen Copenhagen (World)
  • gtr
  • 4 min

Programme Note

Chaconne for solo-guitar blev bestilt hos mig af David Starobin, som led i en længere række små danse-stykker, skrevet af komponister fra nær og fjern, komponister Starobin har samarbejdet med tidligere gennem flere år.

Begrebet ‘Chaconne’ forbinder de fleste nok med orgelstykker fra den nordtyske barok, men satstypen - en tredelt rytmisk formel, hvis melodi vandrer i varieret form mellem de forskellige stemmer - kendes også fra barokkens verdslige dansesuiter.

Som med de gamle, stiliserede dansesuiter, vil man nok erkende, at det er så som så med det umiddelbart dansante i min lille guitar-chaconne, hvor melodien nok gentages igen og igen, i forskellige lejer. Men selvom rytmefornemmelsen er tre-delt fra først til sidst, så er der tale om en yderst elastisk behandling af nodeværdierne: der føjes ustandseligt til og fra (augmentation-diminution) og resultatet er en svævende ud og ind-fokuserende fornemmelse. Som hørt gennem en lup, der uafladeligt trækkes frem og tilbage mellem skarpt og sløret.

I al sin kortfattethed, i lighed med de øvrige satser i Starobins ’katalog’, varer Chaconne kun en fire minutters tid.

Det lille værk blev skrevet i New Rochelle, New York, november 1996.

- Poul Ruders

Media

Chaconne
Symphony No. 4: IV. Chaconne

Discography