Viva Mozart! Østrig bestiller værker af Anders Koppel til Mozart-året 2006

Som den eneste danske komponist får Anders Koppel uropført værker i både Salzburg og Wien, når østrigerne næste år fejrer Mozarts 250-års fødselsdag. Begge værker er bestilt direkte til Mozart-året, begge værker er komponeret for marimba og orkester, og begge værker er tilegnet den unge østrigske percussionist Martin Grubinger. Mozart har naturligvis været et omdrejningspunkt for Anders Koppels kompositionsproces, men på to helt forskellige måder.

I Salzburg er otte komponister – Anders Koppel og syv komponister fra Salzburg – blevet bedt om at skrive en sats hver til værket ”Viva! Mozart-suite”, der skal uropføres af Martin Grubinger og Mozarteum Orchester Salzburg den 18. november 2005. Hver komponist har fået tildelt en by fra Mozarts liv og en begyndelses- og slut-tone. Anders Koppel fik München og tonerne e og d ”Jeg har ladet mig inspirere af Mozarts nærvær”, fortæller Anders om sin suite-sats, ”Mozart var to gange til karneval i München. Man kan kun gætte på, hvad han har lavet, men han har garanteret været i højt humør. Mozart komponerede Idomeneo og det vidunderlige Kyrie i München og elskede byen.” Suiten bliver CD-indspillet og vil hele 2006 indgå i udstillingen ”Viva!Mozart” på Carolino Augusteum i Salzburg som en klingede hilsen fra nutidens komponister til Mozart.

I Wien har Wiener Mozartjahr 2006 bestilt en koncert af Anders Koppel, som bliver uopført i Musikverein af Martin Grubinger og Wiens Radiosymfoniorkester i november 2006. Anders Koppel har givet koncerten undertitlen” Til det forgængeliges ihukommelse” – ”Det er en sætning, jeg engang så på en gammel marmorsten i en romantisk svensk skov. Stykket er skrevet i bevidstheden om at selv det, vi betragter som evigt – såsom Mozarts musik – engang vil forsvinde – hvis ikke før, så når solen slukker. Stykket er et forsøg på at komme overens med denne tanke” forklarer Anders Koppel. Dette særlige værk til Wiener Mozartjahr er Anders Koppels fjerde koncert for marimba og orkester og ved koncerten i Musikverein får uropførelsen følgeskab af hans ”Koncert nr. 3 for marimba og orkester”, som også er skrevet til Martin Grubinger.

Anders Koppel har tidligere været ’featured composer’ hos Mozarteum, han har holdt master class i Wien, så da Martin Grubinger fik frie hænder af både Musikfest-Salzburg og Wiener Mozartjahr til at vælge de komponister, der skulle komponere nye værker til de to koncerter, var han ikke i tvivl om, at Anders Koppel skulle være med både i Salzburg og Wien. Og Anders Koppel er beæret over at få lov til at repræsentere dansk musik i Mozarts hjemland næste år: ”Mozart – og de øvrige store mestre – er jo ikke noget, jeg bare tager frem i forbindelse med festlige lejligheder såsom 250-års fødselsdage, han er en daglig inspiration og udfordring for mig”.

Læs mere om Martin Grubinger på:www.martingrubinger.at:

Musikfest-Salzburg: www.musikfest-salzburg.at
Wiener Mozartjahr: www.wienmozart2006.at

Related News