• Juliana Hodkinson
  • I Greet You a Thousand Times (2005)

  • Edition Wilhelm Hansen Copenhagen (World)
  • 2223/4230/2perc/sampler/str
  • 30 min

Programme Note

En sensommerdag i 1868 finder Brahms, under en vandretur i alperne, det tema der senere bliver til hornmelodien i hans første symfoni. Der skal gå yderligere otte år, før han er i stand til at færdiggøre dén symfoni, der volder ham store kvaler lige fra de første forsøg i 1854. Alligevel sender Brahms d. 12. september 1868 et postkort med ’alpehorn’-temaet til Clara Schumann og under noderne skriver han: "Hoch auf’m Berg, tief im Thal, grusse ich dich viel tausendmal".

Brahms’ første symfoni viser sig senere at være en af de vigtigste repræsentanter for den absolutte koncertmusik med dens stræben efter instrumental autonomi, løsrevet fra verdslige referencer. Anekdoterne omkring symfonien afslører også en naturromantik, der forplanter komponistens fantasiverden til et sublimt landskab hinsides de daglige omgivelser, men også langt fra den kultiverede borgerlige koncertsal.

I greet you a thousand times er resultat af Juliana Hodkinsons sæson som huskomponist hos Odense Symfoniorkester i 2004-05. Det er et værk af ca. 40 minutters varighed, for orkester, audio playback, sampler og video, som hun valgte at skabe i samarbejde med billedkunstneren Joachim Koester. Hodkinson og Koesters samarbejde tematiserer og udfordrer den overleverede koncertform med afsæt i dette musikalske spændingsøjeblik (dvs. spændingen mellem Brahms’ spadseretur i alperne og hans 1. symfoni). Det forstærkede live orkester, i samspil med bearbejdede lydoptagelser samt videoprojektioner, anbringes i et krydsfelt mellem gengivelse og udvikling. Brahms’ symfoni bliver, for eksempel, helt bogstaveligt ’tidløs’ på en ny måde, når dens varighed komprimeres til et splitsekund og gentages ’viel tausend Mal’.

Live-koncertformens uigenkaldelighed modstilles med de digitale mediers omvendelighed. Musik og video udfolder sig i et studie over gennemskæringer mellem det tidsaktuelle og det mediatiserede, mellem direkte og spejlede handlinger. Musik og video foldes, loopes, strækkes og komprimeres, den lineære tid overskrides i jagten på øjeblikket, som aldrig bare findes men må opdages og genopdages, skabes og fortolkes. Al sans for begyndelse og afslutning bristes i mødet med øjeblikkets umiddelbarhed.Scores