• 1.1.1.1/1.1.1.0/perc/pf/str(1.1.1.1.1)
  • 12 min

Programme Note

"Der fortælles historier" skriver komponisten om denne musik. "Men disse historier forbliver uhåndgribelige som skygger. Og hvis der er et program, er det et program formet af dén næsten fysiske fornemmelse af, at musikken kunne række ud efter noget, som jeg havde, da stykket blev komponeret."

Den energiske og fremadrettede førstesats er formet af snerrende toner i trompet og basun, som angiver forskellige afsnit. Samt af et kraftfuldt ostinato, hvorover vilde former og figurationer vrider og vender sig. Først spilles dette ostinato af violin og bratsch og siden, efter et blidere midterafsnit med klokkers klang og glidende toner, af cello og bas. Mod slutningen opsluges ostinatoet af en anden musiks malstrøm.

Andensatsen er formet som en slags rondo: Introduktion, solo (klarinet), tema, solistiske udbrud, tema, epilog (introduktionen varieret). Midt i satsen er der et markant registerskifte op til de højeste toner, hvor en krystallinsk klangverden sættes i gang. Kort efter begynder et langt ritardando, som næsten sætter musikken i stå, og i tomrummet mellem to klokkeslag opstår der plads til den endelige slutsætning. I det sidste sekund støder to forskellige musikalske tilstande nærmest ind i hinanden. Idyllen bliver brutalt bragt til tavshed.

ENTGEGEN blev bestilt af Odense Symfoniorkester og blev uropført i 1985 med Tamás Vetö som dirigent.

Anders Beyer.

Scores

Discography