• Hans Abrahamsen
  • Strygekvartet nr. 2 (1981)
    (String Quartet no. 2)

  • Edition Wilhelm Hansen Copenhagen (World)
  • str4tet
  • 15 min

Programme Note

I Andante - Piu mosso maestoso
II Vivo, ben ritmico - Molto gesticolante e tumultuso
III Tranquillo con delicatezza
IV Presto energico - Andante con moto - meno mosso sostenuto - Presto brillante

Hans Abrahamsens 2. strygekvartet er skrevet i 1981 på bestilling af Lerchenborg-musikugen 1981, hvor den samme år blev uropført af Gaudeamus-kvartetten.

I denne kvartet er det den stadige vekslen mellem nøgternhed og drama, der først springer lytteren i ørerne: den lyrisk-gestiske tradition som vi kender den fra Arnold Schönberg og Alban Berg, sat - ikke op mod - men omkring det "sobre barbari", der kendetegner den rytmiske neo-klassicisme.

Såvel første som sidste sats i denne kvartet er emotionelle på mange planer: vemodige og dog myldrende af liv og til stadighed overraskende i udviklingen; det er nat og skumring og blændende lys. Funklende diamanter på baggrund af blodrødt fløjl.

De to mellemsatser forener modsætningerne uden indpakningen: anden sats som benhård, afskrællet rytmisk stroppetur efterfulgt af en tyst fjern dans i tredelt takt, der dog hele tiden forskydes og tøver. Der er en fornemmelse af noget klassisk, anet gennem mange slør.
Anden kvartet er musik, der er farlig i sit dobbelttydige forhold til traditionen; den svundne tid dukker frem som et yderst vedkommende og levende spøgelse. Skønheden og uhyret som musikalsk drama.

Poul Ruders

Reviews

Discography