• ad lib
  • 6 min

Programme Note

I 1967 tog jeg til Sardinien med min kone for at holde ”fladpandet” ferie. Det var vores erklærede formål. Jeg blev imidlertid overfaldet af lyst til at udtrykke min taknemmelighed over stemningen af / lyden af / duften af det tidlige forårs summen i højdragene på øen. Det blev til to stykker musik, som jeg færdiggjorde på stedet: STRYGEKVARTET NR. 4 og KANON.

KANON er meget anonym musik. Jeg har ikke tænkt at ”gøre en forskel” eller ”sætte mit fingeraftryk” (som vekslende kulutministre bl.a. siger, når de tager fat på deres ulykker), men snarere forbinde mig med etnisk musiks tonalitet, melodik, forsiring. Det var en mulighed, syntes jeg. En anden mulighed så jeg i en helt svag konstant summen, som så kom til udtryk i strygekvartetten, der i modsætning til KANON er gennemkromatisk, med kvarttoner, forfinet klangfarve etc.

To helt forskellige stykker musik tilegnet dette vidunderligt timian-maki-duftende bjerglandskab. Én ting har de to stykker dog til fælles: stilstanden. Tiden står stille i de sardinske bjerge.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen

Scores

Score preview