• 3(2pic.afl).2+ca.2+bcl.2+cbn/6331/timp.3perc/hp.pf(cel)/str
  • 27 min

Programme Note

Symfoni nr. 2 er kronen på værket af et helt værkkompleks, som Søren Nils Eichberg har arbejdet med siden 2008. På et stipendieophold i Italien fik han så mange idéer fra hånden, at selv ikke de tre værker, han dengang var ved at komponere, kunne udnytte
dem alle. Stoffet blev brugt til dobbeltkoncerten, til en opera og et orkesterværk bestilt af det tyske Ensemble Modern. Og materialet lever videre i hans Symfoni nr. 2, der afslutter en nærmest eksplosiv fase af kreativitet.

Man behøver ikke kende de tre andre værker for at få udbytte af symfonien, pointerer Søren Nils Eichberg. Det materiale, som værkerne har til fælles, fremtræder da også også på vidt forskellig måde. I stykket til Ensemble Modern (In Circles) virker idéerne som rastløse og flygtige indfald, mens de i Symfoni nr. 2 bliver anvendt på en mere gennemarbejdet facon.

Symfonien varer ca. 25 minutter og spilles i ét uafbrudt forløb. Alligevel er den opbygget efter klassisk model, hvor man fornemmer en ”1. sats”, en ”langsom sats” og en ”finale” undervejs. Det hele udspringer af to kontrasterende temaer, der begge præsenteres to gange i begyndelsen. Det er et symfonisk princip, der stammer helt tilbage fra symfonigenrens barndom. ”Dobbelt-præsentationen” er særlig nyttig i musik, som lytterne ikke kender på forhånd.

Symfoniens første tema er en række akkorder, der spilles af violiner og bratscher. Kontrasttemaet er en hurtig, rytmisk basfigur, som præsenteres af de dybe strygere. Som indledning på det hele høres en række figurer i strygerne, der gentages ad libitum. De dukker op igen som afslutning på symfonien, men det musikalske forløb har ændret på stoffet. Hvor udtrykket i begyndelsen var aggressivt og kaotisk, ender symfonien med en konkluderende og ”mæt” fornemmelse.Scores

Reviews

Discography